Olajcsere

Az olajcsere azért egy igen fontos mozzanata a motor karbantartása szempontjából, mert a koszos, elhasználódott motorolaj többet árt, mint használ.
Normális esetben a motorolaj az, ami elszállítja a motorból a súrlódás miatt levált mikroszkopikus részecskéket, az égésből származó kormot és más melléktermékeket, valamint ezek mellett a mozgás simaságát is biztosítja azzal, hogy a felületek között csökkenti a kopást. 

A fáradt, vagyis elhasználódott motorolaj viszont telítve van ezzel a sok szennyeződéssel, vagyis sokkal sűrűbb és „tartalmasabb”, mint a friss.

Ha nem figyelsz oda a csereperiódus végére, és évekig használod ugyanazt az olajat, netán rátöltögetsz, akkor jobb, ha felkészülsz rá: legközelebb, amikor szervizre szorul a járműved, akkor sokkal többet fogsz a végén fizetni.

Az elhasználódott olajjal üzemeltetés hosszabb távon akár teljesen tönkre is teheti a motort, tehát nem biztos, hogy azon a pár órán vagy néhány ezer forinton megéri fukarkodni.

De ha nem szeretnéd műhelybe vinni a kocsidat, akkor az olajcserét akár otthon is megcsinálhatod! 

Az olajszűrő jelentősége

Az olajszűrő, mint a neve is mutatja, azt a célt szolgálja, hogy az olajban található szennyeződéseket kiszűrje a keringésből.
Mivel azok túltelítettség esetén súlyosan károsíthatják a motort, így ez az egyik legfontosabb cserélhető alkatrésze a rendszernek.
A hangsúly a cserélhetőn van, de sokkal inkább cserélni valónak kéne hívni, mert egy idő után már kevés a feltételes mód.
Az olajszűrőt minden olajcserénél ki kell cserélni, különben az egész nem ér semmit!
Egy eldugult, telítődött, használt olajszűrő már nem képes a szennyeződéseket, részecskéket eltávolítani, így azok tovább keringenek a rendszerben, problémák egész sorát okozva.
A piszok lerakódik a mozgó alkatrészek között, akadályozva azok mozgását, a fémdarabkák pedig kimondottan elősegítik, hogy minél erősebb legyen a mozgásból következő kopás.
Tulajdonképpen mintha folyékony smirglipapír keringene az autóban, úgy viselkedik a használt, szűretlen olaj.
A letapadt, lerakódott olajiszap nagyon nehezen távolítható el, ezért nem érdemes megvárni, amíg már a motor teljesítményét is negatív irányba befolyásolja.

Az olajcsere menete

Az olajcsere folyamata nem túlzottan bonyolult, ettől függetlenül nem árt, ha fejben tartod a lépéseket.
Tulajdonképpen a macera és a kosz lehet az a két döntő faktor, ami miatt sokan inkább autószerelőnél csináltatják meg, de ha vállalod, hogy a saját kezedbe veszed a dolgokat, akkor sem kell túlaggódni.
Az otthoni olajcserének voltaképpen annyi az előnye, hogy így biztosan tudhatod, mi kerül a motorba a fáradt olaj helyett, nem kell azon aggódnod, hogy a szerelő átver és hamis vagy gyenge minőségű terméket használ, majd elkéri a minőségi árát.
Ha nekiállsz, készülj rá, hogy nem maradsz tiszta, de az eredményért megéri.

01.

Először is keressünk egy nagyméretű edényt, ami befér az autó alváza alá – lehetőleg ellenőrizzük, hogy nem szivárog-e valahol.

02.

Az alvázon található leeresztő csavar kitekerésével tegyük szabaddá az olaj útját, miután alá helyeztük az edényt.

03.

Nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, amíg a fáradt olaj lecsorog; ha már nem látunk csöpögést, akkor a csavart vissza lehet hajtani.

04.

Az olajszűrő két végén oldjuk ki a rögzítőket, majd egy csavaró mozdulattal lazítsuk ki, és a kiemelés után az újat ugyanígy csavarjuk be és szorítsuk meg a tartókat (érdemes a szűrő tömítéseit a friss olajjal kicsit megkenni, mert így minden léghézagot ki lehet zárni.

05.

A betöltőnyílás szabaddá tétele után folyamatos ellenőrzés mellett töltsünk elegendő mennyiséget a tartályba.

06.

A csere végeztével járassuk kicsit a motort, hogy a friss olaj végig tudja járni a keringési rendszert, ez is nagyjából 10 percet vesz igénybe.

Fontos, hogy a fáradt olajat és a használt olajszűrőt az erre kijelölt helyen adjuk le, ne a csatornába vagy a földre öntsük!

A talajba szivárogva a fáradt olaj nagyon veszélyes, súlyosan mérgező!

A vízkészletbe, talajvízbe kerülve döbbenetes károkat képes okozni!

Ezzel szemben a leadó pontokon összegyűjtött hulladékot újra felhasználják: útburkolat készül belőlük aszfalt formájában.

Ennyi kicsi fáradtságot simán megér egy kis kitérő. 

Motorolaj